Darujte nám 2% z vašich daní

Ak chcete prispieť na naše projekty máte jedinečnú príležitosť. Darujte nám 2 alebo 3% z vašich daní a pomôžete nám tým s ich realizáciou. Vás to nič nestojí a nám tým pomôžete.

V texte nižšie nájdete návod ako postupovať.
Zvoľte si prosím, ktorý postup platí pre vás: Zamestnanec, Právnická osoba, Fyzická osoba (Podnikateľ)

Zamestnanec

Ak ste zamestnanec a nepodávate daňové priznanie:

• Požiadajte svojho zamestnávateľa do 15.2.2021 (mzdovú učtáreň, ekonomické oddelenie …) o vykonanie ročného zúčtovania preddavkov na daň z príjmov. Zamestnávateľ vám vystaví a potvrdí „Potvrdenie o zaplatení dane z príjmov zo závislej činnosti“. Na potvrdení je uvedené, že nemáte nedoplatok na dani.
  • Potom vyplníte „Vyhlásenie o poukázaní sumy do výšky 2 alebo 3% zaplatenej dane z príjmov fyzickej osoby“, kde vyplníte kolónky 01 až 11 – vaše osobné údaje. 2 % alebo 3% z dane musia byť najmenej 3,33 eur. Údaje o združení sú už vypísané.
  • Do 31.marca 2021 alebo najneskôr do konca kalendárneho mesiaca nasledujúceho po skončení obdobia pandémie (§ 22 zákona č. 67/2020 Z. z. o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19) pošlite, resp. osobne doručte vyššie uvedené formuláre „Potvrdenie“ spolu s „Vyhlásením“ daňovému úradu v mieste vášho trvalého bydliska. Ak s tým nechcete mať robotu, prineste to k nám, pošleme to za vás.

Ako môžem poukázať 3%?
*3% z dane môžete poukázať, ak ste v roku 2020 odpracovali 40 dobrovoľníckych hodín pre neziskovú organizáciu v súlade so zákonom o dobrovoľníctve (PDF). S vyhlásením musíte predložiť aj potvrdenie o odpracovaní dobrovoľníckej činnost (vzor nájdete tu). Združenie STORM nemá SID, preto môžete kolónky na SID NECHAŤ PRÁZDNE. Viac informácií nájdete tu.

Právnická osoba

Právnické osoby môžu poukázať 1,0% (2%) z dane aj viacerým prijímateľom, minimálna výška v prospech jedného prijímateľa je 8,00 €.

Od roku 2018 musíte ako právnická osoba komunikovať s Daňovým úradom elektronicky. Asignovať 2% z dane teda dokážete len priamo v elektronickom systéme.

Elektronický formulár nájdete na tomto linku.

• Na začiatok si vypočítajte vaše 1,0% (2%) z dane z príjmov – to je maximálna suma, ktorú nám môžete poukázať. Výška poukázanej sumy musí byť minimálne 8,00 €.
  • vznikajúce rozdiely vo výške poukázaného % z dane:
  • Ak právnická osoba (firma) v roku 2020 až do termínu na podanie daňového priznania a zaplatenie dane v roku 2021 (zvyčajne do 31. 3. 2021) NEDAROVALA financie vo výške minimálne 0,5% z dane na verejnoprospešný účel (aj inej organizácii, nemusí byť iba prijímateľovi), tak môže poukázať iba 1,0% z dane - vyznačí v daňovom priznaní, že poukazuje iba 1,0% z dane.
  • Ak právnická osoba (firma) v roku 2020 až do termínu na podanie daňového priznania a zaplatenie dane v roku 2021 (zvyčajne do 31. 3. 2021) DAROVALA financie vo výške minimálne 0,5% z dane na verejnoprospešný účel (aj inej organizácii, nemusí byť iba prijímateľovi), tak môže poukázať 2% z dane - označí v daňovom priznaní, že poukazuje 2% z dane (tak ako po minulé roky).
  • V sekcii pre asignáciu 2% v daňovom priznaní pre právnické osoby potrebujete tieto údaje
  • Údaje o príjmateľoví:
    IČO príjmateľa: 37 868 314
    Právna forma: občianske združenie
    Obchodné meno: Združenie STORM
    Ulica: Nedbalova 17
    PSČ: 949 01
    Obec: Nitra
  • Rovnako môžete na tomto mieste zaškrtnúť políčko súhlasu s poskytnutím Vašich údajov (názov spoločnosti, právna forma a sídlo) nášmu združeniu.
  • Riadne vyplnené daňové priznanie odošlite prostredníctvom elektornického systému do Vášho dátumu podania daňového priznania.
  • Daňový úrad po kontrole údajov a splnení všetkých podmienok má zákonnú lehotu 90 dní na to, aby previedol sumy, ktoré ste poukázali, v prospech Vami vybraných prijímateľov.

Fyzická osoba (podnikateľ)

• Ak podávate daňové priznanie sami – SZČO (napr. živnostníci), 2 alebo 3% poukazujete vyplnením koloniek priamo v daňovom priznaní typu A alebo typu B.
  • 2 alebo 3% z dane nám môžete poukázať, ak nemáte z minulosti nedoplatok na dani z príjmov fyzických osôb a výška 2 % z dane je aspoň 3,33 eur.
  • Vyplňte v daňovom priznaní vy alebo osoba, ktorá vám robí daňové priznanie, oddiel „Vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane z príjmov fyzickej osoby podľa § 50 zákona“.
  • Údaje o prijímateľovi:
  • IČO príjmateľa: 37 868 314
    Právna forma: občianske združenie
    Obchodné meno: Združenie STORM
    Ulica: Nedbalova 17
    PSČ: 949 01
    Obec: Nitra
  • Riadne vyplnené daňové priznanie doručte v lehote, ktorú máte na podanie daňového priznania na Váš daňový úrad (Podľa vášho bydliska) a v tomto termíne aj zaplaťte daň z príjmov.
  • Ak ste 3%* z dane, povinnou prílohou k Daňovému priznaniu je aj Potvrdenie o odpracovaní minimálne 40 hodín dobrovoľníckej činnosti.
  • Ak nám chcete oznámiť, že ste nám zaslali svoje 2%/3%, zaškrtnite v tlačive príslušný súhlas so zaslaním Vašich údajov (meno a adresa… )

Ako môžem poukázať 3%?

ĎAKUJEME!

Ďalšie informácie o Združení STORM sa môžete dozvedieť na www.zdruzeniestorm.sk alebo na FB Združenie STORM či na maily zdruzenie.storm@gmail.com.