STEREO v piatich školách

Pred začiatkom školského roka 2011/2012 sme oslovili viaceré základné a stredné školy v Nitre a v okolí pre realizáciu preventívnych aktivít v oblasti závislostí. Výsledkom je, že v aktuálnom školskom roku uskutočňujeme preventívny program v piatich školách.

Do škôl dochádza stabilná dvojica vyškolených pracovníkov, ktorí skupinovo a interaktívne pracujú so žiakmi vytypovanej triedy výchovným poradcom či koordinátorom drogovej prevencie danej školy.

V súčasnom období sú to žiaci prvých ročníkov (stredné školy) a končiaceho ročníka (základná škola). Stretnutie s triedou sa uskutočňuje  vždy v rovnakom čase (deň, hodina) minimálne raz v mesiaci.

Pracovníci kladú dôraz na vybudovanie dôvery so žiakmi, prácu na reálnych základoch (filozofia harm reduction) a poznatkoch žiakov. Po absolvovaní každého preventívneho stretnutia pracovníci distribuujú žiakom info-edukačný materiál obsahujúci základné informácie o pomoci v danej oblasti (poskytnutie prvej pomoci, kontakty na odborníkov).

Spolupracujúce školy

• Stredné odborné učilište, Levická 40, Nitra, Matej Oravec – Mgr. Zuzana Šťastná
  • Stredné odborné učilište elektrotechnické, Ul. 1. mája 500, Vráble, Mgr. Magdaléna Halásová – Mgr. Martin Valentíny Barbora Hurtišová – Bc. Petra Olšanská
  • Stredná odborná škola veterinárna Nitra, Drážovská 14, Nitra, Mgr. Andrea Hugáňová – Mgr. Katarína Sedlárová