BEZPEČNE V KOMUNITE

Združenie STORM už viacej ako 15 rokov realizuje preventívne aktivity v Nitrianskom a Trnavskom kraji. Zamerané sú hlavne na ochranu verejného zdravia klientov ale aj obyvateľov dotknutých miest (Sereď, Nitra, Trnava). Zároveň realizuje odborné sociálne poradenstvo určené prioritne rodinným príslušníkom a blízkym experimentátorom a/alebo užívateľom ilegálnych drog.

Piatok 23.6. 2017 v spolupráci s mestom Trnava sme realizovali projekt Bezpečne v komunite určený širokej verejnosti. Obsahom projektu bolo chránenie verejného zdravia a minimalizovanie náhodného prenosu infekčných ochorení v dôsledku voľne pohodených použitých injekčných striekačiek. Cieľom bolo vyhľadávanie a bezpečná likvidácia inzulíniek v čo najväčšej časti mesta.

Do vyhľadávania sa zapojili obyvatelia Trnavy ale aj pracovníci Centra Koburgovo a Trnavskej arcidiecéznej charity. Spoločne sme skontrolovali a vyčistili 11 lokalít v meste a ich priľahlé okolie. Konkrétne sme prešli Bernolákov sad, Staničný park, Sad Janka Kráľa, Spartakovská ulica, Gorkého ulica, Kollárová ulica a Ružový sad, Linčianska ulica, Zelenečská ulica, Nitrianska ulica, Koniarekova ulica.

Počas 1,5 hodiny sme dokopy našli 18 ks infekčného odpadu, teda injekčných striekačiek, ktoré sa nachádzali na rôznych miestach – parkoviská, trávniky, kríky, pri múroch ale aj priamo na krajnici ciest. Ihly sme bezpečne uskladnili a následne príde k ich spáleniu v špecializovanej spaľovni odpadov.

Mgr. Pavol Ščasnýampaň „Čo robiť, keď nájdem ihlu“. Sme radi, že tieto dôležité info sa nachádzajú na verejných vývesných miestach v Starom meste a v Modranke a v niektorých spolupracujúcich organizáciách. Pokiaľ by ste našli voľne pohodenú ihlu, tak kontaktujte Mestskú políciu alebo priamo nás na 0905 943 229, mailom zdruzenie.storm@gmail.com alebo na F: Združenie STORM. Je veľmi dôležité udať presné mieste nálezu, k čomu veľakrát pomôže fotka ihly ale aj blízkeho okolia.

Ďakujem dobrovoľníkom, spolupracovníkov a svojim kolegom za pozitívny prístup k ochrane verejného zdravie. Pokračujeme o rok.

Viac o priebehu akcie si môžete pozrieť v reportáži Mestskej televízie Trnava.

Mgr. Pavol Ščasný, Združenie STORM