CIRKUS na cestách mojimi očami

V lete sme s programom CIRKUS začali realizovať projekt s názvom CIRKUS na cestách (www.cirkusnacestach.sk). Uskutočniť sa nám ho podarilo za pomoci Nadácia pre deti Slovenska a Hodina deťom začo im patrí naše veľké ĎAKUJEME. Už samotný názov projektu pomenúva činnosť, ktorú sme spoločne s našimi klientmi a klientkami podnikli. Spočívala v tom, že sme navštívili také miesta na Slovensku, ktoré my bežní ,,CIRKUSácki sídliskari“ nemáme možnosť vidieť pri pohľade z okna paneláku.

Cieľom projektu bolo priblížiť deťom a mladým zo sídliska krásy Slovenska, jeho históriu na základe ktorej sme sa ako krajina formovali, kultúrne a športové podujatia. Súčasťou bolo samozrejme nadobudnúť nové poznatky, zážitky a úsmevné spomienky. Tieto nadobudnuté zážitky zachytiť za pomoci profi fotoaparátu a vytvorením blogu ich zdieľať s komunitou. Na písaní projektu spolu s nami participovali aj klienti, z toho dôvodu sme sa zamerali na miesta, ktoré vybrali oni so zámerom naplnenia ich vlastných potrieb.

Prvým miestom vyznačeným na CIRKUS mape boli Bojnice. V Bojniciach sme spoločne obdivovali Zámok z 15.storočia v kombinácii s moderným prevedením Dino Parku. Žarnovica nám priblížila bohatú prírodu Banskobystrického kraja. Vo Zveroparku mali klienti priamy kontakt so zvieratkami, ktoré voľne pobehujú v prírode.

Exkurzia v Múzeu holokaustu (Sereď) splnila podľa môjho názoru taktiež svoj účel, kedy klienti nadobudli nové poznatky z histórie o problematike II. svetovej vojny. Absolvovali sme aj kultúrne a spoločenské podujatia, ako napríklad hokejový zápas (Hod plyšákom). Klienti si naň priniesli plyšové hračky pre deti z detských domovov.

Nasledovalo Divadelné predstavenie Zaľúbený Shakespeare v DAB, ktoré ukázalo krásu umenia dospievajúcim, ktorí sa takéhoto kultúrneho podujatia nemali možnosť doposiaľ zúčastniť. Zároveň, sme navštívili kino film Bohemian Rhapsody, otvorili sme tým tému HIV a AIDS o ktorej sme po filme spoločne diskutovali.

Naše potulky sme zakončili výletom do DANUBIANY (Múzeum moderného umenia v BA) spoločne s Jump Arénou. Múzeum obsahovalo diela od rôznych autorov, nechýbali odvážne kúsky a farebné kombinácie, ktoré klientov dostali. Výstupom z výletov bola Vernisáž fotografii, ktoré klienti zachytili počas našich potuliek Slovenskom. V rámci odmeny pre klientov, ktorí participovali pri upratovaní, workshopoch a iných aktivitách klubu, sme spoločne navštívili Vyhne, chatovú oblasť obklopenú prírodou. Objavovali sme, aktívne oddychovali a nabrali veľa síl do nového pracovno/školského týždňa. O tomto výlete ale aj o všetkých ostatných sa dočítate viac na stránke www.cirkusnacestach.

Som vďačná za možnosť tráviť čas s klientmi a mojimi kolegami aj mimo našej ambulatnej formy služby (v klube). Spätná väzba od klientov je pre fungovanie klubu CIRKUS smerodajná. Po rozhovoroch zameraných na zhrnutie pocitov klientov z výletov sa zhodovali v pozitívnych reakciách a to nás pracovníkov motivuje k ďalšiemu písaniu projektov a kreativite s tým spojenej. Verím, že takýto ,,CIRKUS na cestách“ nebol posledný a v najbližšej dobe dostanú možnosť aj iný z radov našich klientov, spoznávať nepoznané a spomínať na to pekné.

Autorka: Mgr. Petra Fiľová, Sociálna pracovníčka v NPDM CIRKUS