CIRKUSantka v Prahe

Vždy keď som počula slovné spojenie “pracovná stáž”, tak som si predstavila niečo, čo asi nikdy neabsolvujem, lebo by som sa všade stratila. :D A v jeden deň, vďaka Paľovi - šéfkovi :) som si zmyslela, že u našich českých susedov by som to zvládnuť mohla a začala som vybavovať. Hneď na začiatku sa chcem srdečne poďakovať našej bývalej CIRKUS kolegyni Barbora Hurtišová, ktorá už pôsobí v Prahe, že mi celý program v Proxime Sociale zabezpečila.

Proxima Sociale - služby v komunitě je pre mňa obrovská organizácia, čo mi potvrdilo aj jej pôsobenie v celej Prahe. Tie presuny po mestských častiach boli občas výzva, ale vždy som sa dostala tam, kde som mala byť.

Spoznala som prácu v kluboch, v teréne, bola som súčasťou prevencie na prvom aj druhom stupni ZŠ alebo som si zažila taký neobyčajný streetfotbal. Program som mala naozaj pestrý. Každý deň som bola v inej časti na inej službe, podstate skoro od rána do večera. Ten čas išiel veľmi rýchlo a čo je hlavné bol skutočne efektívne využitý. Jedno doobedie som skúsila vybehnúť do mesta s tým, že nájdem Václavské námestie. Bola som úspešná a tak som si mohla užiť aj kus spoločnej histórie, ktorá ma obklopovala.

Teraz sa s vami podelím o svoje úsmevné zážitky. Jeden sa odohral na stretnutí u tretiakov ohľadom vzťahov v triede, keď sa po predstavení lektorov prihlásilo jedno dievčatko a povedalo: “Aj moje maminka se jmenuje Katka.” Však poteší :) Lektorky triedu zvládali úžasne a ja som pozorovala metódy, formy reakcie detí a tešila sa z toho, ako to všetko do seba zapadá.

Prevencia u deviatakov bola o vzťahoch. Vždy som mala obavy túto tému uchopiť. Dievčatá, lektorky mi odovzdali svoju dobrú prax a ja sa už teraz teším na aplikáciu. Decká mali priestor písať svoje otázky anonymne a vložiť ich do boxu a z nich sme vytiahli papierik - viď foto. Potešil, lebo som mala v sebe nejaký strach hovoriť suverénne s deckami. Myslela som si, že mi nebudú úplne rozumieť alebo ma nepochopia.

Tento strach sa úplne rozplynul v Klube s deckami, kde som s mladými hovorila hrala sa rôzne hry. Výzva na futbálek bola hneď prijatá… Keď si jedno dievča dalo za sebou asi 3 vlastné góly a vyhlásila, že “nehrajme na vlastňáky” tak som sa len usmiala a v duchu si povedala, že tréningy s deckami v CIRKUSe sa oplatili.

Pocit prijatia, čo je jeden z hlavných princípov nízkoprahov som pocítila, keď ma objal jeden chalan a opýtal sa” “Budeš tady i v pondělí?” Toto bol ten pocit, s ktorým chcem aby odchádzali od nás mladí. S pocitom prijatia.

Na záver ma potešilo, keď ma skupinka mladých odprevadila k metru, keďže na jednom sídlisku som bola mierne dezorienotovaná. Popriali mi šťastnú cestu domov s vetou, že nech sa ešte niekedy zastavím.

Uvedomila som si, že s našimi českými susedmi toho máme naozaj veľa spoločného, však podstate vychádzame hlavne z ich praxe a metodiky. Zároveň legislatívny rámec, či niektoré systémové štruktúry sú odlišné. Napriek tomu, že pracujeme veľmi podobne cítila som pri každom stretnutí s kolegami, že by som sa od nich veľa naučila a pri deckách som mala pocit prijatia a lásky. Každý rozhovor s odborníkmi mi bol prínosom či už ich osobnými názormi alebo formou akou pracujú.

Výsledok? Znovu som pochopila, prečo túto prácu robím. Vždy je priestor zlepšovať sa. Verím, že to, čo som dostala v Prahe využijem a prenesiem do praxe u nás tak, aby stáž v Prahe pocítili najmä mladí CIRKUSáci.

ĎAKUJEM všetkým, ktorí mi umožnili opäť profesne o niečo vyrásť.

Autorka: Mgr. Katarína Kršiaková, Sociálna pracovníčka v NPDM CIRKUS