Každou ihlou k bezpečnejšiemu prostrediu

Po roztopení snehu v tráve v okolí bytových domov, ihrísk a zastávok môžete nájsť aj odhodené injekčné striekačky. Tie predstavujú riziko možného poranenia a následného prenosu infekčného ochorenia. Najčastejšie sa týmto spôsobom prenáša hepatitída typu B a C, menej pravdepodobná je nákaza vírusom HIV.

Zberom použitých injekčných striekačiek a zvyšovaním informavanosti o ich nebezpečenstve sa zaoberá Združenie STORM. Jeho hlavným poslaním je prevencia rizikového správania a ochrana verejného zdravia obyvateľov.Počas každoročného zberu injekčných striekačiek v meste Nitra boli pracovníkmi združenia prehľadané vytipované časti sídliska Klokočina, okolie Brezového háju a autobusovej stanice. Spolu zozbierali 26 odhodených striekačiek a o spôsobe bezpečnej likvidácie informovali viacerých obyvateľov, ktorí sa nachádzali v ich blízkosti. Ďalšími aktivitami smerujúcimi k zvyšovaniu povedomia bola distribúcia informačných plagátov na verejných miestach a realizácia verejnej prednášky „Drogy v dnešnej spoločnosti“ v Komunitnom centre na Nedbalovej 17 v Nitre. Taktiež pracovníci navštívili miestne policajné stanice a okrem informácií poskytli hliadkam bezpečnostné nádoby, do ktorých môžu policajti v službe odhodiť nájdenú ihlu.

„Takýto zber je dôležitou súčasťou našej práce. Už 15 rokov sa snažíme minimalizovať riziko nakazenia sa ochorením a učiť obyvateľov nielen Nitry ako sa zodpovedne zachovať v situácií, keď nájdu ihlu napríklad pred ich domom.“ vysvetľuje Barbora Hurtišová, organizátorka zberu.

Aj bežní obyvatelia sa môžu aktívne zapojiť. Združenie STORM ich celoročne vyzýva k tomu, aby nahlásili na FB, mail alebo na telefón nájdené injekčné striekačky. Pracovníci ich vedia rýchlo a najmä bezpečne zlikvidovať.

V budúcnosti plánuje Združenie STORM rozšíriť svoju činnosť a v meste Nitra umiestniť „fix point“ špeciálne upravenú nádobu, ktorá slúži ako smetiak na použité injekčné striekačky. Druhým plánovaným krokom je upevnenie informačných preventívnych tabuliek s obrázkovým návodom bezpečnej likvidácie na verejných priestranstvách. Informovanosť a prevencia je totiž kľúčom k zvyšovaniu bezpečnosti a ochrany zdravia.