Medzinárodná inšpirácia

V máji 2018 sa vďaka finančnému programu Erazmus+ uskutočnilo medzinárodné školenie SAGE (Sports And Global Education), šport vo vzťahu ku globálnemu vzdelávaniu v medzinárodnom skautskom centre Castle Saunderson v Írsku pod vedením organizácie Development Perspectives. Mala som tú možnosť participovať na tomto školení spolu s 23 mladými trénermi, učiteľmi, psychológmi, dobrovoľníkmi a inými neformálnymi vzdelávateľmi v oblasti práce s deťmi a mládežou z viacerých krajín.

SAGE je týždenné tréningové školenie, ktorého cieľom bolo umožniť pracovníkom s mládežou, aktivistom a iným nadšencom využívať pri svojej práci šport, resp. fyzickú aktivitu pri riešení otázok nerovností, sociálnej inklúzie či ľudských práv. Najväčšia pozornosť sa kládla na Agendu trvalo udržateľných cieľov rozvoja, v ktorej sa OSN zaviazala dosiahnuť 17 cieľov týkajúcich sa environmentálnej, sociálnej či ekonomicko-hospodárskej úrovne života.

Myslím, že je čas prestať prehlbovať rozdiely a začať ich znižovať. Som rada, že som bola súčasťou tohto tréningového kurzu a prispela doň svojím dielom, tak isto, že som mohla porovnávať súvislosti a vytvoriť sieť kontaktov a priateľstiev so psychológmi, pracovníkom červeného kríža, trénera bojových umení, sociálnymi pracovníkmi, hercom, ľuďmi pôsobiacimi v oblasti politiky či dobrovoľníkmi pracujúcimi s mládežou z rôznych častí Európy, ktorí sa stali motiváciou v mojej práci.

Tréningový kurz ma inšpiroval k diskusiám a hlbokým úvahám o športe, jeho význame pre rozvoj, mier a spoluprácu na rôznych úrovniach svojej práce. Do popredia sa kládli aj ekologické aspekty ochrana životného prostredia a zdravia. Na niekoľko dní sme sa stali vegetariánmi a mnohých nás to inšpirovalo k zmene svojich stravovacích návykov a celkového životného štýlu. Nadobudnuté vedomosti a nápady rada využijem aj pri svojej práci v CIRKUSe.

Autorka: Bc. Mária Ösziová Kontaktná pracovníčka v NPDM CIRKUS