Multi(ne)funkčné ihrisko

„Je pondelok, pol piatej poobede. Mám po škole a doma sa mi sedieť nechce. Načo aj, veď pod barákom mám multifunkčné ihrisko, kde denne stretávam kamošov. Vezmem loptu a idem za nimi. Hneď prvý strelecký pokus končí mimo bránu.

Lopta plynulo letí cez potrhanú sieť a ja sa tak musím hnať na cestu veľmi rýchlo, aby mi auto nezničilo len včera kúpenú loptu. Pfuf, bolo to o chlp, no môžem sa s pocitom víťazstva vrátiť na ihrisko. Po príchode sa dozvedám, že Albertovi sa medzitým podarilo roztrhať si nohavice na jednej z mnohých vytŕčajúcich skrutiek na ihrisku. Škoda, boli to vážne pekné nohavice. Ubehla asi hodinka a nazbieralo sa nás viac ako desať, tak niekto motivovaný zakričal „dáme zápas“.

Zápas začal v miernom tempe, postupne však naberal na obrátkach. Zlomené a uvoľnené dosky na mantineloch sa nedajú nevšimnúť, a tak sa radšej do súbojov na kraji ihriska nepúšťam. Bum! Strela hádam z polovice ihriska, no lopta znovu letí mimo hraciu plochu, tento raz skrz dieru v mantineli, priamo na skatepark.

Snáď nikoho netrafí, bola to ozaj bomba. Zápas stále naberá na obrátkach a zdá sa, že to bude najlepší futbal, aký kedy toto ihrisko zažilo. Ale nie. Už je skoro sedem hodín a slnko už zapadlo úplne. Škoda nefunkčných svetiel, možno to dohráme zajtra.“

Zub času si vyberá daň na všetkom. Výnimkou nie sú ani verejné priestranstvá. Už skoro rok a pol navštevujeme v rámci terénnej časti Programu CIRKUS priestory miestneho skateparku. Areál oplýva život najmä počas letných mesiacov, no faktom je, že multifunkčné ihrisko s umelou trávou je využívané celoročne. Denne sa na ňom vystriedajú desiatky detí a dospelých. Vďaka svojmu strategickému umiestneniu a ľahkej dostupnosti je to najpoužívanejší prvok v spomínanom priestore.Jeho časté využívanie má však negatívny dopad na jeho stav. Po poslednom zrátaní môžme prehlásiť, že na ihrisku:

• sú potrhané ochranné siete na obidvoch stranách,
  • chýba 18 dosiek na mantineloch,
  • je 7 zlomených dosiek na mantineloch,
  • je vyše 20 uvoľnených dosiek na mantineloch,
  • zvyšné dosky podliehajú hnilobe a sú v dezolátnom stave,
  • vytŕča 57 hrdzavých a špicatých skrutiek (do ihriska),
  • je nefunkčné osvetlenie.

Aby ste po prečítaní si týchto riadkov neostali smutní pridávam odstavec o tom, čo na ihrisku ešte funguje. Povrch ihriska je stále v dobrom stave a slúži svojmu účelu. Ihrisko je dostatočne veľké pre hru viacerých skupín a mantinely plnia funkciu (otázkou je však dokedy). Aj lokalita, v ktorej sa ihrisko nachádza je veľmi výhodná, keďže decká z okolitých panelákov to majú len kúsok k nemu.

My všetci v Programe CIRKUS veríme, že aktuálny stav ihriska nie je nemenný. Veď len nedávno sme upozornili kompetentných na nedostatok smetných košov v okolí ihriska a skateparku. Pár dní potom pribudli dve smetné nádoby.

Všetko je len otázkou postoja. Stále je na výber minimálne z dvoch alternatív: prizerať sa ako veci nefungujú, alebo (a to je bez diskusie tá lepšia možnosť) vytiahnúť ruky z vreciek a spraviť niečo preto, aby tu bolo lepšie. A kvôli tomu dnes vezmeme do terénu silný špagát a spolu s deckami opravíme toľko dier v sieťach, koľko sa bude dať. Pridaj sa, kto cítiš potrebu veci zlepšovať :)

*Poznámka autora: Príbeh na začiatku je síce fikcia, no vychádza z reálneho stavu ihriska, ktorý je podľa lajckého pohľadu terénnych pracovníkov bezpečnostne NEVYHOVUJÚCI!

Autor: Mgr. Róbert Tkáč, koordinátor programu CIRKUS