Nie je CIRKUS ako cirkus...

Vždy keď som hovorila o našom nízkoprahovom programe CIRKUS, nevyhla som sa otázke: „Prečo názov Cirkus?“ Dlhšiu dobu som nevedela fakticky odpovedať, preto som hovorila o pestrej ponuke aktivít či rôznorodosti ľudí, ktorí sú v ňom... Napokon mi s odpoveďou pomohla Zuzana Dubovská, ktorá je tak trošku viac zodpovedná za názov CIRKUS.

“Históriu vzniku názvu poznám, vymyslela som ho. Nechcela som, aby bol názov príliš detinský, nakoľko cieľovou skupinou mali byť tínedžeri. Hľadala som preto niečo, čo by bavilo všetkých. V tej dobe sme počúvali skupinu Babylon Circus. A tak padli úvahy, že pomenujeme náš nízkoprah, Babylon. Keďže bol v tom čase dosť populárny hudobný klub Babylon, rozhodli sme sa pôvodný návrh zamietnuť. S vtedajšou zástupkyňou Združenia Mirkou K. sme sa zhodli, že CIRKUS je ten správny názov. Je to miesto, ktoré stvárňuje kreatívnosť, zábavu, príjemné zážitky, možnosť naučiť sa niečomu novému... Deti vo svojom rauši (zahĺbené v aktivite) vytvárajú tzv. cirkus. Priestor, ktorý znamená bezprostredné jednanie, hranie sa, fantáziu... A tak vznikol Klub CIRKUS, nízkoprahový program pre deti a mládež“.

O čom je Klub CIRKUS?

Klub CIRKUS je primárne orientovaný na deti a mladých ľudí vo veku od 10 do 21 rokov a ich rodiny. Prečo toto vekové vymedzenie? Na prvom stupni ZŠ má väčšina detí možnosť navštevovať školskú družinu. Čo však s deťmi na 2. stupni? Rozhodli sme sa dať im priestor, tráviť aktívne a zmysluplne svoj voľný čas aj po škole. Rozvíjať svoje zručnosti a pozitívnymi skúsenosťami nadobúdať samostatnosť, zodpovednosť a sebadôveru.

A čo stredoškoláci, ktorí skončili? Ocitli sa na križovatke svojej cesty, čo ďalej... Mladí potrebujú vypočuť, podporiť, poradiť, pomôcť pri prekonávaní životných zmien... Aj pre nich sú v klube sociálni pracovníci či kontaktní pracovníci z iných odborov, ktorí im ponúkajú svoju prítomnosť, rozhovor či bezpečný priestor.

Klub je otvorený pondelok – štvrtok, v čase 16.00 – 20.00 hod. Okrem priamej činnosti s klientmi sme s nimi v kontakte aj prostredníctvom online chatu na sociálnej sieti, ktorý spolu s individuálnym poradenstvom funguje počas celého pracovného týždňa. Od začiatku roku 2018 sme doposiaľ kontaktovali 90 individuálnych klientov. Program sa zameriava na primárnu prevenciu sociálno – patologických javov u detí a mládeže. Ponúka bezpečnú alternatívu ulice. Dáva mladým ľuďom príležitosť spoznávať nové formy využívania voľného času, iné hodnoty, spôsoby komunikácie a riešenia konfliktov. Pracovníci pomocou voľnočasových aktivít nadväzujú kontakt s cieľovou skupinou, pričom dochádza k budovaniu dôvery medzi nimi.

Počas klubov prebiehajú rôzne kreatívne aktivity (výroba shamballa náramkov), športové činnosti (florbal), obľúbený je medzi mladými stolný futbal či spoločenské hry ako karty, Activity a pod. V rámci vzdelávania poskytujeme mladým priestor na písanie si projektov a úloh do školy s usmernením či vysvetlením učiva. V oblasti prevencie realizujeme workshopy formou hier, diskusií či sledovaním dokumentov v témach, ktoré si primárne vyžiadajú mladí, resp. téma je aktuálna v spoločenskom či klubovom prostredí. Na základe skúseností a osobného prieskumu som však zistila, že aktivity nie sú pilierom našej činnosti. Osobnosť – pracovník samotný je ten, ktorý robí našu prácu úspešnou a kvalitnou.

“Prídem s tým zámerom, že sa potrebujem porozprávať s pracovníkmi.“ (klient, 20 r.)

“Nevedela som, čo mám robiť, tak som prišla sem po radu.“ (klientka, 16.r)

“Rozprávam sa s pracovníkmi. S nimi sa dá normálne rozprávať.“ (klient, 13 r.)

Autorka: Mgr. Katarína Kršiaková, Sociálna pracovníčka v NPDM CIRKUS