Obchodovanie s ľuďmi – fenomén, ktorý sa týka aj Slovenska?

Lektori Združenia STORM pri príležitosti Európskeho boja proti obchodovaniu s ľuďmi hovorili s viac ako 390 žiakmi o prevencii obchodovania s ľuďmi.

Na Slovensku bolo podľa oficiálnych štatistík MV SR minulý rok zistených 14 trestných činov obchodovania s ľuďmi. Slovensko je stále považované za krajinu pôvodu obetí. Do programu podpory a ochrany bolo zaradených 25 obetí, z ktorých viac než polovica bola zneužívaná za účelom nútenej práce.

Mnoho užitočných informácií a praktických rád poskytli lektori Združenia STORM žiakom a študentom na 14 školách v Nitrianskom i Trnavskom kraji. Skupinové interaktívne stretnutia boli zacielené najmä na možnosti prevencie, overenia si pracovných ponúk, inzerátov či dôležitých kontaktov pri hľadaní pomoci v ťažkej situácií. 18 skupín zo škôl v Nitre, Seredi, Trnave, Levíc či Vrábloch mali možnosť diskutovať o súčasnej situácií na Slovensku, o bezpečnostných pravidlách či prípravách na cestu za prácou, či štúdiom alebo na výlet. Prostredníctvom edukatívneho filmu spoznali príbehy ľudí zo Slovenska, mechanizmus obchodovania s ľuďmi a najčastejšie formy náboru či vyslobodenia.

V čom vidia lektori zmysel takýchto prevencií? Hovorí Barbora Hurtišová – lektorka zo združenia: „Mladí ľudia často nepoznajú riziká ciest do zahraničia. Myslia si, že im sa to staň nemôže. Niektorí sú stále presvedčení, že obchodovanie s ľuďmi sa týka iba žien a sexuálneho vykorisťovania. V súčasnosti je to však práve nútená práca, ktorá sa týka mužov i žien, mladých i starých. Aktivity a diskusie im ponúkajú možnosť zamyslieť sa a dozvedieť sa praktické rady.“

Združenie STORM realizuje preventívne prednášky k téme obchodovania s ľuďmi od roku 2010. Okrem tejto témy sa venujú aj problematike prevencie HIV/AIDS, pohlavne prenosných chorôb, experimentovania s drogami. „Tieto témy sú na Slovensku považované za okrajové. Možno aj preto, že u nás nie sú vypuklým problémom. Problémom to však bude, ak sa týmto témam venovať nebudeme.“ spomína Andrea Hugáňová, štatutárna zástupkyňa Združenia STORM. „Školy, ktoré majú záujem o preventívne skupiny, nás môžu kontaktovať cez mail alebo facebook.“ dodáva.