Otvorenie komunitnej záhradky na Klokočine

Komunitné Centrum na Nedbalovej 17 sa môže pýšiť krásne zakvitnutou záhradkou. Za myšlienku realizácie vďačíme pracovníkom Programu CIRKUS, ktorí nielen toto dielo navrhli, ale s pomocou klientov ho aj uskutočnili. Realizácia mohla prebiehať vďaka finančnej podpore z Nitrianskej komunitnej nadácie, bez ktorej by myšlienky o záhradke zostali myšlienkami. Príprava záhradky prebiehala dva týždne, počas ktorých sa do prác zapojili nielen ruky pracovníkov, ale i klientov, známych či okoloidúcich neznámych.

Záhradka si zaslúžila aj jej oficiálne otvorenie, ktoré sa konalo 24.06.2018 o 14.00 hod. Napriek nestálemu počasiu sa akcie zúčastnilo približne 100 ľudí. Hlavnou časťou programu bolo prestrihnutie stuhy na počesť otvorenia záhradky, o čo sa postarala Mgr. Ľubica Lachká, ako správkyňa Nitrianskej komunitnej nadácie. O príjemnú atmosféru sa hudobným výberom postaral DJ FONOKRU. Na svoje si prišli mladší i starší, pre ktorých boli pripravené rôzne súťaže alebo samostatné aktivity s cenami, ktoré boli finančne podporené firmou Jaguár či klubom World Jumping Nitra. Kreatívny kútik bol naplno využitý, každý si v ňom mohol vyrobiť svoj originálny odznak, a tak si so sebou domov odniesť niečo na pamiatku. Aktivity pre mladých boli obohatené o florbalový turnaj či lukostreľbu, čím niektoré deti predviedli, čo sa naučili na tréningoch podporených z Nadácie pre deti Slovenska.

Počas celej akcie si mohol každý pochutnať na čerstvo pripravenom občerstvení z dielne Priestory pre tvory, pripraveného rukami dievčat z OZ CUKETA. Sprievodnou aktivitou celého programu bola možnosť zasadiť si svoju bylinku v záhradke, a tak participovať na jej udržateľnosti či starostlivosti. Počas dňa sa každý, kto mal záujem mohol informovať o Združení STORM či o konkrétnych Programoch v infostánku alebo mohol osloviť pracovníkov Združenia s konkrétnymi otázkami.

Realizačný tím vyhodnotil akciu ako úspešnú, avšak vždy je priestor zlepšovať sa. Týmto smerom patrí veľké ĎAKUJEM tímu, ktorý sa postaral o príjemné nedeľné popoludnie a všetkým, ktorí participovali na jeho spestrení.

“Dnešný deň vypálil, tak ako mal.”
(pracovníčka Programu CIRKUS)

“Som milo prekvapený z vysokého počtu ľudí, ktorí dnes prišli.”
(obyvateľ sídliska Klokočina)

“Mám rada komunitné akcie, spájajú ľudí a vytvárajú priateľstvá.”
(pracovníčka Programu CIRKUS)

“Akcia bola príjemným prostredím na strávenie spoločného času s rodinou. Komunitné centrum je spestrené krásnymi farbami, bylinkami, zeleninou a ovocím. Vyzerá to tu oveľa lepšie.”
(obyvateľka sídliska Klokočina)

"Podobné projekty by nemohli vznikať bez stálej podpory nadácií a donorov. Vybudovaná komunitná záhradka bude každým rokom rásť a kvitnúť, čím nám bude pripomínať, že všetko sa dá, ak sa ľudia spoja."
(koordinátor Programu CIRKUS)

Autorka: Mgr. Katarína Kršiaková, Sociálna pracovníčka v NPDM CIRKUS