Pocity z odbornej stáže - Odborný liečebný ústav Predná hora

Miesto kde sa rodia nové životné šance, spomína sa na premárnené chvíle a rany osudu. Je to prehra, zlyhanie? O čom liečenie vlastne je? Klienti, s ktorými sme sa stretli na rannej komunite, čím každé ráno začínajú, boli veselí, smutní, napätí v odpore či hneve, rôznorodá skupina ľudí, ako keby ste posedeli hocikde, kde sa nad tým nezamýšľate, ako v kaviarni, na zastávke čakajúc na odchod MHD, len pritom netušíte o nich nič. Tu je značný rozdiel. Títo ľudia, či už dobrovoľne, na tlak rodičov, či súdom nariadene sa stretli na osudovom mieste a vedia o sebe už od začiatku dosť, že to nie je náhoda, že ich spoločnou črtou je droga, či už látková/nelátková a bolesť, ktorá je ním silno zašliapnutá. Po rannej komunite ich čakajú rôzne terapeutické skupiny, zažili sme životopisnú, emočnú, resocializačnú. Psychológovia sú zrkadlom k tomu kde hľadať seba, kde vnímať svoje zlyhania a čo si z nich zobrať, ako do budúcna kráčať viac a bližšie k abstinencii, ako abstinovať. Nie každý si verí, nie každý chce, ako to býva aj v živote, ale život pôjde ďalej, či už tak či onak, akoukoľvek cestou sa vyberieme. Strastiplná, nefér, nepýta sa ... chce aby sme to nevzdali, aby sme kráčali ako to pôjde, ako budeme chcieť, čo potrebujeme k tomu nás navedie, je to príležitosť, sebapoznanie, pokrok, posila – to nám všetko dokážu dať tri mesiace, veľa či málo ?! Uhol pohľadu.

Čo vám pobyt môže ponúknuť ?

Zvládanie cravingu. Naučiť sa fungovať v režime. Zvládanie impulzivity. Hovoriť o sebe, riešenie problémov, traum, vzťahov. Komunita ako nový rozmer rodiny. Rôznorodé zážitkové aktivity – šport, arteterapia, biblioterapia, ergoterapia, zameranie sa na spiritualitu. Plánovanie – ako ďalej.

Mgr. Balázs Niki - sociálna pracovníčka

SILVIA – Liečba, liečebný ústav, odborníci, pomoc, komunita, nový začiatok... Tieto a mnohé ďalšie slová mi prebehli hlavou, keď sme prichádzali na Prednú Horu. Premýšľala som len nad samými pozitívami a prínosmi pre klientov, veď prečo nie? Na jednom mieste sa spája mnoho faktorov, ktoré majú doviesť klienta do úspešného konca a predsa sa to často nestane. Predsa sa nájdu klienti a je ich dosť, ktorí liečbu nedokončia. V hlave mi bežala iba jedna otázka: „Prečo?“ Veď sú tu špičkoví odborníci, vyškolený personál, kvantum aktivít, krásne prostredie. Tak prečo? Za necelé tri dni som pochopila prečo. Chce to nesmiernu chuť chcieť niečo zmeniť, odvahu a silu to vydržať, vieru predovšetkým v samého seba a trpezlivosť s okolitým svetom, ktorého súčasťou sa staneš na niekoľko týždňov. Veľmi ťažké a náročné pre človeka zlomeného, uzatvoreného, v odpore, plného bolesti, nenávisti a agresivity. Lebo aj takí tam boli. Podriadiť svoju osobnosť režimu, odhaliť svoje traumy a bolesti, doslova sa vyzliecť donaha a akoby sa pozerať na seba v zrkadle, nahlas popisovať pred publikom čo vidíš... to chce gule! Kto naberie odvahu a nájde pokoru zistí, že hranice sa vždy dajú posúvať. Život v komunite a podriadenie sa režimu Vám ukážu, čoho všetkého ste schopní. Uvidíte, akú silu Vám dáva jednota v komunite a zároveň, akí ste zraniteľní, ak sa jednota stratí. Terapeuti Vás budú ochotne sprevádzať na Vašej ceste a sú pripravení s Vami diskutovať o temnote vo Vašej mysli, ak ich do nej pustíte. Formou písania denníka si môžete svoje myšlienky spísať a následne ich spoločne s komunitou rozobrať. Vaši spolubojovníci Vám nastavia zrkadlo v ktorom lepšie uvidíte samého seba. Pochvália Vás za úspechy a rovnako skritizujú ak treba. Pomôžu Vám rozprávať o emóciách, definovať ich, vypustiť, prežívať. Videla som slzy, hnev, agresivitu, odpor ale aj smiech, radosť a spokojnosť. Nie je to jednoduché a nikto to na Prednej Hore ani netvrdí, ale stojí to za to, znova sa postaviť a ísť

Mgr. Silvia Gajdúšková - sociálna pracovníčka