Prax, ktorá stojí zato

Keď nám v poslednom ročníku vysokej školy dali možnosť vybrať si miesto odbornej praxe, ktorú máme absolvovať v rozsahu 120 hodín, vedela som, že si chcem vybrať organizáciu, v ktorej budem mať možnosť veľa vidieť, zažiť a dozvedieť sa. Intuitívne som sa rozhodla pre združenie STORM, konkrétne ich nízkoprahový program pre deti a mládež CIRKUS. Bola som veľmi rada, že ma medzi seba prijali a mohla som byť prvou študentkou z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici, ktorá tu absolvuje prax.

Musím sa priznať, že som nevedela čo mám od praxe v CIRKUSe očakávať. Mala som mierne obavy, z toho či som si zvolila vhodnú organizáciu, a ako ma medzi seba príjmu pracovníci, ale aj klienti. Povedala som si však, že chcem zistiť čo najviac o jeho fungovaní a vyskúšať si hlavne prácu s klientmi. Počas praxe som mala možnosť byť osemkrát v klube a šesťkrát v teréne. Keď som išla prvýkrát do terénu mala som stres z toho, ako to zvládnem. No hneď ako sme s pracovníčkami dorazili na ihrisko, na ktorom sa zdržiavajú počas terénu, všetky stresy opadli. Decká nás čakali s tým, že mali už vymyslenú hru a rozrátavali nás do tímov. Bolo to úžasné. V tej chvíli som si uvedomila, že pracovníci majú vytvorené stabilné zázemie a klienti ich medzi seba prijali. Zistila som tiež, že voľnočasové aktivity sú nesmierne dôležité. Áno, človek by si mohol povedať: „veď vy sa s deťmi len hráte!“ Ale vôbec to tak nie je. Je to dokonalý nástroj na nadviazanie komunikácie a uvoľnenie atmosféry. Vďaka hrám si budujú u klientov dôveru a môžu im následne poskytovať služby ako poradenstvo, situačná intervencia, prevencia a podobne.

"Ďalšia vec, ktorá ma fascinovala je rozmanitosť klientov – či už veková alebo osobnostná."

Veková hranica pre klientov klubu je 12 až 20 rokov a je veľký rozdiel zhovárať sa s mladším a starším klientom. Veľmi ma bavilo pozorovať pracovníkov a ich komunikáciu s klientmi. To akým spôsobom kladú klientom otázky, počúvajú ich a vedia im byť nápomocný. Boli pre mňa vzorom a inšpiráciou. Považujem ich za skutočných profesionálov a obdivujem ich prácu, tak v klube, ako aj v teréne. Vidieť, že práca s mládežou ich baví a každý jeden z nich má množstvo vízií, ako ďalej zlepšovať program, a ako adresnejšie reagovať na potreby detí a mládeže na sídlisku i v komunite.

Musím však povedať, že som bola prekvapená tým, aká náročná je sociálna práca v nízkoprahovom programe a čo všetko obnáša. Rozhodne to nie je len priama práca s klientmi, ale aj administratíva, zaznamenávanie každej služby, písanie projektov, upratovanie a zveľaďovanie priestorov, šírenie osvety po stredných a základných školách, organizovanie komunitných akcií, podujatí, porady, školenia a neustála snaha o napredovanie a zlepšovanie služieb, ktoré ponúkajú

Čo pre mňa po absolvovaní praxi znamená CIRKUS?

• Rozmanitosť
  • Profesionalita
  • Akceptácia rôznorodosti
  • Vízia