Umenie sieťovať a vzdelávať sa

V dňoch 11. až 17. novembra sa v Lisabone uskutočnilo školenie RAISING NEET'S TALENT na tému Social Street Work s deťmi a mládežou, na ktorom som mala možnosť vzdelávať sa. Pod lektorovaním portugalskej mimovládnej organizácie CAI – Conversas Associação Internaciona v spolupráci so slovinskou organizáciou Zavod Bob a finančnou podporou programu Erazmus+ vytvorili týždňové školenie spojené s návštevou dvoch komunít s vlastnými projektmi, kde sociálni pracovníci dávajú dobrú noc.

Školenie bolo zamerané na pracovníkov s mládežou, zamestnancov, študentov, dobrovoľníkov, ktorí vykonávajú terénnu prácu s mladými, pre ktorých je špecifické, že sa nepripravujú výkon povolania a zároveň nie sú súčasťou trhu práce (=NEETs). Hlavnými myšlienkami realizovania tohto školenia boli zlepšenie sprevádzania mladých s týmito charakteristikami, posilniť kompetencie terénnych pracovníkov s mládežou, zvýšiť kvalitu terénnej práce a popri tom hlavne zdieľať a inovovať dobrú prax v tejto oblasti práce.

Školenie bolo rozdelené do dvoch častí; prvá bola viac zameraná na aktivity a diskusie spojené s marketingovými stratégiami organizácie a kládol sa dôraz na rozvinutie potenciálu organizácie s využitím aktívnej pomoci cieľovej skupiny, pričom druhá časť sa zameriavala na social advokacy (neviem to preložiť :D), kde sme sledovali cieľ zosieťovať svoje skúsenosti s miestnymi samosprávami pri riešení projektov, ktoré si vyžadujú kooperáciu. Vďaka rozdielnej histórii každého zariadenia a vplyvom rozdielnych sociálno-politických faktorov, sme si zdelili rôznorodé a nápady a skúsenosti z tejto témy, medzi mnohými aj vývoj projektu o rekonštrukcii našej u-rampy. „Act in local, think in global,“ sa stala mojou obľúbenou vetou v tejto časti školenia.

Popri tom sme absolvovali dve návštevy komunít obývaných sociálne zraniteľnými skupinami obyvateľstva - hlavne etnickými minoritami, prisťahovalcami z celého sveta, či miestnymi obyvateľmi zo sociálne znevýhodneného prostredia. Tu nám priamo členovia komunity predstavili spôsob práce sociálnych pracovníkov s využitím členov komunity k aktivitám posilňujúcim kvalitu života.

Mám radosť, že prostredníctvom svojej práce sa môžem hlbšie vzdelávať o témy, ktoré ma zaujímajú a verím, že nadobudnuté skúsenosti a kontakty využijem vo svojom budúcom profesionálnom smerovaní.

Autorka: Bc. Mária Ösziová Kontaktná pracovníčka v NPDM CIRKUS