U-rampa v novom šate

Skatepark na Dieloch sa už niekoľko dní pýši novo-zrekonštruovanou U-rampou, vďaka realizácii projektu podporeného Nadáciou Orange. Schátraná a nevyhovujúca rampa už nemohla ďalej plniť svoju funkciu, preto sme sa jej rozhodli vdýchnuť opäť nový život plný skaterských či kolobežkových trikov.

Práce sa začali v posledný septembrový víkend pod vedením pracovníkov programu CIRKUS a za pomoci rúk dobrovoľníkov a zapojenia samotnej komunity skaterov. Prvými úspešnými úkonmi spojenými s demontážou starých a poškodených drevených častí, odstránením hrdzavých povlakov a úpravou okolia, sme zlikvidovali veľké množstvo odpadu.

Práce spojené s montážou nových častí stavby môžme považovať za najproblematickejšie z hľadiska trvania aj náročnosti práce. Stále sme však mali podporu komunity skaterov a teplé jesenné počasie bolo tiež naším pomocníkom. S využitím ochranných prvkov a dodržaním bezpečnostných pokynov počas prác nikto neprišiel k zraneniam. Plánovaný termín sa síce nepodarilo dodržať kvôli vzniknutým technickým problémom, ale všetky nezrovnalosti sa nám podarilo úspešne prekonať a rovnako ako naši pomocníci s kolobežkami ani my sme nestratili motiváciu a vidinu cieľa novej a funkčnej U-rampy.

S mesačným sklzom sa nám predsa podarilo dokončiť všetky montážne a bezpečnostné práce. Dnes môžeme vyhlásiť, že U-rampa je vynovená a už dávno pokrstená mnohými trikmi. Základnou myšlienkou realizácie tohto projektu bola podpora terénneho programu CIRKUS, prostredníctvom U-rampy ako kontaktného nástroja a oslovenie potenciálnych klientov v súčinnosti s ich participovaním na realizácii tohto projektu. Ak nazeráme na toto východisko, projekt môžeme vyhodnotiť ako mimoriadne úspešný - terén sa rozrastá a mnoho nových klientov nadviazalo kontakt práve v období rekonštrukcie U-rampy.

Vychádzajúc z nadšenia a trpezlivej práce klientov, ktorí participovali na tomto projekte sa nám opäť potvrdilo, že neformálne heslo "nie pre vás, ale s vami" má v našej práci kľúčový význam.

Autorka: Bc. Mária Ösziová Kontaktná pracovníčka v NPDM CIRKUS