Vyšportovaný CIRKUS

Počas uplynulých mesiacov bol „CIRKUS v pohybe“, ako znie názov nášho zrealizovaného projektu podporeného Nadácia pre deti Slovenska (ďalej NDS). Decká si mali možnosť vybrať rôzne typy športov, ktoré im ponúka mesto Nitra, ako Európske mesto športu 2018.

V priebehu 4 mesiacov sme s deckami vyskúšali 4 druhy športu, ktoré boli rôznorodo orientované. Baby zaujal Jumping - efektívne, ale zároveň zábavné cvičenie, ktoré sa cvičí na špeciálnych trampolínach za doprovodu motivačnej hudby pod vedením jumping inštruktora. Inštruktorka počas prvého tréningu oboznámila klientky s bezpečnostnými pokynmi skákania na tramplíne a informovala ich o pozitívnych účinkoch na fyzickú kondíciu. Počas celého tréningu inštruktorka usmerňovala účastníčky tréningu, tým zabezpečila plynulý priebeh celých tréningov bez zranení. Po ukončení tréningov ma potešila správa, že niektoré baby v tréningoch pokračujú a jumping si zaradili do svojich pomyselných diárov.

Z krátkeho prieskumu vyplynulo, že by baby rady vyskúšali jazdenie na koňoch. Tréningy sa vykonávali v jazdeckej škole Kynek. Trénerka vždy skupinovo a následne pri individuálnej jazde baby inštruovala. V rámci bezpečnosti mali zabezpečené ochranné prvky ako prilby. Niektoré z dievčat prekonali svoj strach z koní a majú záujem v jazdení na koňoch pokračovať.

Ďalší šport si užila chlapčenská zostava klientov, ktorí si vyskúšali bojový šport box. Tréningov sa zúčastnili zväčša mladší chlapci, ktorí nemali s boxom žiadne skúsenosti. Na tréningoch sa naučili základné postoje či údery a prvky obrany. Športový materiál a inštruktáž trénera poskytla bezpečné prevedenie tréningov. Chalani majú možnosť skúšať svoje údery aj priamo v klube, kde je zabezpečené boxovacie vrece s boxerskými rukavicami.

Posledným športom bol už známejší florbal, ktorí si obľúbili v klube chlapci i dievčatá. Keďže na viacerých ZŠ sa konali turnaje, decká radi využili tréningy , na ktorých sa mohli zlepšovať k čomu im dopomohla aj kvalitná výbava hokejok, prilieb a iného vybavenia. Záver ich výkonov sa odzrkadlil a bol odprezentovaný na tradičnej letnej komunitnej akcii.

Decká si počas tréningov prešli odbornou prednáškou o ochrane zdravia a bezpečnosti pri športovaní, čo reálne zabezpečoval každý inštruktor individuálne. Mnoho detí trávi svoj voľný čas medzi 4 stenami vo svojich domovoch resp. bezcieľným potulovaním po sídlisku. Som rada, že sme vďaka projektu z NDS a otvorenosti inštruktorov mohli deckám ich voľný čas spestriť a priviesť ich k aktívnemu pohybu.

Jumpujem pretože ma to baví, nie pretože musím. Je to zábava. (klientka 17 r.)

A čo ďalej??? Neleníme, a preto sme naskočili na ďalší projekt, „CIRKUS na cestách“. Viac sa dozviete čoskoro na našom novom webe či FB stránke.

Autorka: Mgr. Katarína Kršiaková, Sociálna pracovníčka v NPDM CIRKUS