Združenie STORM vďaka podpore z ESF rozvíja svoje aktivity aj v roku 2018

Združenie STORM vo svojich programoch zameraných na rizikové skupiny obyvateľov v Nitrianskom a Trnavskom kraji od 2.1.2018 začalo s realizáciou dvoch nových dlhodobých projektov pod názvami:

1. Rozvoj terénnej a ambulantnej sociálnej práce v Nitrianskom a Trnavskom kraji
  2. Rozvoj sociálnej práce v nízkoprahovom centre pre deti a mládež a v otvorenom prostredí v Nitrianskom kraji..

Aktivity sa môžu uskutočniť vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu a Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu Ľudské zdroje. Čo je ich cieľom a ako prebehol prvý mesiac realizácie?

„Prvý z projektov sa zameria na rozvoj terénneho programu v meste Nitra a ambulantného programu v Seredi a na zvýšenie počtu klientov – užívateľov drog a osôb pracujúcich v sex-biznise, pre ktorých je zabezpečené sociálne poradenstvo a ďalšie opatrenia na podporu a pomoc.“ hovorí Pavol Ščasný – projektový manažér. Nový projektový model prevádzky napĺňa potreby najrozšírenejšej komunity v Nitre a v kontaktnom ambulantnom centre v Seredi. „Rozšírením služby na viac dní a hodín budeme mať príležitosť zefektívniť proces resocializácie v rizikových skupinách obyvateľstva. Priemere nám do terénu a kontaktného centra chodí 18 klientov na službu a klienti vďaka časovej flexibilite majú možnosť lepšej dostupnosti pomoci.“ dodáva P. Ščasný.

Vďaka podpore druhého projektu sa zameriavajú sociálni pracovníci na skupiny detí a mládeže v meste Nitra, ktorá navštevuje fungujúci ambulantný program CIRKUS a/alebo preferuje pobyt v teréne (na sídlisku, v parku,...) „Chceme tým napomôcť k znižovaniu negatívnych dopadov spojených s rizikovým správaním a málo podnetným prostredím na vývoj detí a mládeže. Realizáciou projektu dosiahneme najmä zvýšenie počtu klientov a členov ich rodín využívajúcich služby zariadenia, tak aby boli k dispozícii ľahko dostupné, bezplatné, odborné intervencie zamerané na pomoc a podporu.“ približuje projekt Katarína Kršiaková – sociálna pracovníčka v klube CIRKUS. „Prvý mesiac prišlo na služby 47 klientov, celkovo mali k dispozícií 160 hodín na kontakt a poradenstvo.“

Oba projekty sú iba na začiatku, ale záujem zo strany klientov je jednoznačný. Takéto typy aktivít v Nitrianskom i Trnavskom kraji chýbajú. Je veľmi málo organizácií, ktoré pracujú na princípoch nízkoprahovosti a znižovania rizík. Pracovníci združenia veria, že vďaka projektom sa im podarí stabilizovať služby a ponúknuť ešte viac účinnej pomoci.

Viac informácií o projektoch nájdete na stránke: http://zdruzeniestorm.sk/projekty/esf/projekty.htm