Charakteristika projektu, Krok vpred

KROK VPRED - Charakteristika

Program KROK VPRED Združenia STORM vychádza z filozofie Harm Reduction a nízkoprahovej filozofie. Prostredníctvom terénnej sociálnej práce celoročne znižuje riziká vyplývajúce s injekčného užívania drog a práce v sex-biznise.

Program KROK VPRED účinne vypĺňa medzeru medzi primárnou a terciárnou starostlivosťou o klienta. Kontaktní pracovníci pracujú s aktívnymi injekčnými užívateľmi drog a osobami pracujúcimi v sex-biznise bez toho, aby od nich vyžadovali ukončenie rizikového správania.

Terénna sociálna práca sa realizuje v mestách: Nitra, Sereď a Trnava vo večerných hodinách.

V rámci programu KROK VPRED sa realizuje pravidelne projekt STORMík – časopis pre klientov, ktorý okrem informácií o časoch, miestach a možnostiach služby obsahuje aj články z oblasti zdravia, drog či práva. Klienti môžu priamo prispievať svojou tvorbou - poéziou, kresbami, článkami, príbehmi. Prípadne sa spolupodieľať na výbere aktuálnych tém budúcich čísel časopisu. Okrem odborných článkov obsahuje časopis aj voľnočasové a zábavné prvky. Viac informácií o časopise STORMík.

Ciele a úlohy programu KROK VPRED

• Prispieť k zníženiu zdravotných a sociálnych rizík vyplývajúcich z vnútrožilového užívania drog u obyvateľov miest Nitra, Sereď, Trnava a osôb zdržiavajúcich sa v danej lokalite prostredníctvom mobilnej terénnej sociálnej práce.
  • Kontaktovať a poskytovať poradenstvo a ďalšie služby osobám pracujúcim v pouličnom sex-biznise najmä v mestách Sereď a Trnava.
  • Znížiť počet opakovane používaných a zdieľaných injekčných striekačiek prostredníctvom distribúcie sterilných injekčných striekačiek a iného zdravotníckeho materiálu a tým zmierniť riziko prenosu krvou prenosných ochorení (hepatitída typu B a C, HIV/AIDS a iné) medzi užívateľmi.
  • Znížiť riziko náhodného prenosu krvou prenosných ochorení na majoritnú populáciu zberom a bezpečnou likvidáciou injekčných striekačiek.
  • Zvyšovať motiváciu klientov smerujúcu k zlepšeniu svojej životnej situácie prostredníctvom poradenstva.
  • Napomôcť klientom zlepšiť kvalitu svojho života prostredníctvom sociálnej asistencie (sprevádzanie kontaktnými pracovníkmi k lekárovi, do úradov a pod.).
  • Minimalizovať počet nechránených sexuálnych stykov u užívateľov drog a osôb pracujúcich v pouličnom sex-biznise a tým znížiť riziko prenosu pohlavných a pohlavne prenosných ochorení (kvapavka, syfilis, HIV/AIDS a iné) medzi klientmi programu, ako aj z klientov programu na majoritnú populáciu.
  • Zaškoliť do pracovného tímu nových kontaktných pracovníkov, tak aby bola personálne zabezpečená kontinuálna práca v teréne, zabezpečiť očkovanie pre týchto pracovníkov.
  • Zvyšovať kvalifikáciu a motiváciu kontaktných pracovníkov pravidelným vzdelávaním, samoštúdiom a supervíziou.

Cieľové skupiny programu KROK VPRED

• injekční užívatelia drog
  • osoby pracujúce v pouličnom sex-biznise
  • odborná a laická verejnosť