Charakteristika projektu Stereo

logo projektu Stereo

STEREO - Charakteristika

Programom STEREO sa Združenie STORM venuje primárnej prevencii v základných a stredných školách prostredníctvom skupinovej interaktívnej práce a aplikovania filozofie Harm Reduction (znižovanie rizík/škôd).

Pracovníci programu prinášajú do škôl informácie a nové vedomosti. Tie sa týkajú látkových, nelátkových závislostí a pridružených tém dotýkajúcich sa problémov nielen mladých ľudí, ale aj celej spoločnosti (pohlavné choroby, obchod s ľuďmi, šikanovanie a pod.). Svojimi intervenciami sa pokúšajú korigovať nesprávne informácie a odstraňovať mýty, ktoré sú neustále prítomné na strane žiakov, ale aj pedagógov.

Každé preventívne stretnutie má stanovenú štruktúru. Pracovníci postupujú podľa vypracovaného manuálu obsahujúceho súhrn aktivít k jednotlivým témam. Aktivity sú modifikované podľa potrieb žiakov triedy. Preventívne stretnutie má rozsah dvoch vyučovacích hodín (90 minút).

Prevenciu v škole vykonáva nemenná dvojica tvorená z vyškolených pracovníkov vždy v jednej triede s maximálnym počtom 20 žiakov. Žiaci majú možnosť v prípade potreby a záujmu nakontaktovať pracovníkov na individuálnu prácu prípadne poradenstvo.

Škola má možnosť vyberať z pätnástich tém. Súčasťou programu je úvodné a záverečné stretnutie.

Ciele a úlohy programu STEREO

• Pôsobiť preventívne na žiakov základných a stredných škôl a spolupodieľať sa na hľadaní alternatív riešení problémov a správnych rozhodnutí.
  • Pracovať so žiakmi základných a stredných škôl prostredníctvom skupinovej práce, interaktívnou formou v zmysle filozofie Harm Reduction (znižovania rizík/škôd).
  • Odstraňovať mýty, stereotypy a zároveň ponúkať pravdivé informácie.
  • Umožniť žiakom vytvoriť si vlastný pohľad a názor potrebný na predchádzanie závislosti a rizikovému správaniu.
  • Vytvárať bezpečný, podporujúci priestor na realizáciu preventívnych aktivít skupinovou prácou a akceptujúcim postojom.

Cieľové skupiny programu STEREO

• žiaci základných škôl a stredných škôl
  • odborná a laická verejnosť

Témy stretnutí